- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Begrepet: Kino-Pravda

Av Sivert Almvik , 1. juni 2010 i Artikler

«Begrepet [1]» er en spalte der vi enkelt forklarer opprinnelsen og betydningen av et begrep knyttet til filmens verden.

Begrepet viser til en bestemt periode i Russisk filmhistorie etter revolusjonen i 1917. Bolsjevikene så hvordan filmmediet kunne brukes til propaganda, og de satte inn en god del ressurser for å fremme deres side av saken. Filmskaperen Dziga Vertov [2] tok sitt kamera ut blant folk og filmet i vei for å fange inn «sannheten» gjennom et mekanisk, objektivt øye. Hele poenget med konseptet var å finne en dypere sannhet ved hjelp av små filmsnutter der vanlige mennesker holdt på med sine liv som ble klippet sammen for å gi en bestemt mening. Serien ble kalt «Kino-Pravda» (ofte oversatt som filmsannhet), etter partiavisen «Pravda» og ble vist som filmavis.

Ettermælet til Vertovs ideer om filmsannheten er det vi i dag oppfatter som dokumentarfilm. Mye av hans ideer til å hente sitt materiale fra virkeligheten (dog han ved enkelte anledninger regisserte noen få scener), har i dag blitt en av dokumentarens store grunnpilarer til tross for at vi synes de nå er litt naive. Eksemplet under er hentet fra Dziga Vertovs Mannen med filmkameraet [3] som er en montasje av alt det Vertov stod for.


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2010/06/begrepet-kino-pravda/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Begrepet: http://montages.no/stikkord/begrepet/

[2] Dziga Vertov: http://www.imdb.com/name/nm0895048/

[3] Mannen med filmkameraet: http://www.imdb.com/title/tt0019760/

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.