- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Vold og rock & roll i Kick-Ass

Av Lars Ole Kristiansen , 12. april 2010 i Artikler,Omtaler

[1]

Kick-Ass [2] kunne ha vært et post-Tarantino-helvete uten like. Referanser på referanser – som smør på juleribba. Dessuten konstruert for hipster-generasjonen for å gjøre det hele ekstra kalkulert og uspiselig. Men, for å beholde matmetaforene: Kick-Ass er en så gjennomgripende fet film at det drypper.

Riktignok halter den litt i begynnelsen. En lite inspirert fortellerstemme (som med hell kunne vært droppet fra hele filmen) bærer bud om en ytterst konvensjonell high school-satire med superhelt-twist, inkludert en Superbad [3]-gjeng med stusselig utseende og tegneseriemani. Og den typiske helten, Dave/Kick-Ass (Aaron Johnson [4]), som sikler etter skolens heiteste babe; tilsynelatende sjanseløs i kampen om å få smake på frukten. Og attpåtil får vi Spider-Man [5]-referanser så sirupsseige at jeg tidlig stålsatte meg for en av disse velproduserte, småmorsomme skuffelsene som hauses opp av uforståelige årsaker.

[6]

Det gledelige er at alle disse innvendingene slukner raskt. Med en gang Dave bestemmer seg for å skape en superhelt-identitet blir filmen et overflødighetshorn av gode og til dels originale ideer som fungerer langt bedre enn forventet. Dels skyldes dette at Kick-Ass er helt skamløs; det later til at filmskaperne har gjort akkurat hva de har hatt lyst til, og det er overskridende og derfor gøy å se et barn slå og bli slått til blods, kalle skurkene for «cunts» og danse seg bekymringsløst gjennom et ideologisk minefelt.

Elleveåringen Hit-Girl er denne filmen. Chloe Moretz [7] har en imponerende komisk timing og en karisma som gjør at hun eier absolutt alle scenene hun er med i, og det er heldigvis mange av dem – især i den adrenalinpumpende, hemningsløse sisteakten. Der fyker armer og bein mellom vegger og tak og blodet spruter, som var det i Kill Bill. Volden er sjokkerende grafisk, men det er balansen mellom det artige og grusomme som blir filmens force.

[8]

Regissør Matthew Vaughn [9] gjør et imponerende arbeid med å sy den nokså rotete fortellingen sammen til en velfungerende helhet; de visuelle løsningene er smarte og lekne. Når filmen også blir stemningsfull, skyldes dette i stor grad det vidunderlige soundtracket. Liam Howlett fra The Prodigy har bidratt til å remikse og omarrangere gamle låter til filmmusikk, og man kan spore alt fra Elvis til Ennio Morricone og ikke minst Danny Boyle [10]-komponist John Murphy [11]. Å gjenbruke det gåsehudfremkallende temaet fra det oversette scifi-eposet Sunshine [12]føles spesielt inspirert.

[13]

Jeg kan ramse opp mindre innvendinger. Den viktigste av dem er vel at Aaron Johnson aldri blir særlig engasjerende i hovedrollen – han er rett og slett litt tam og uttrykksløs. Det samme kan sies om Christopher Mintz-Plasse [14] (McLovin fra Superbad) i rollen som nestenskurken Red Mist. Og filmen ville muligens tjent på litt strammere klipp og færre digresjoner underveis.

Men Kick-Ass er først og fremst en vellykket, råsmart, forfriskende og regelrett skjønn underholdningsfilm som banker gørra ut av de fleste kommersielle filmene på kino akkurat nå. Når Nicolas Cage [15] gjør sin herligste rolle på flere år som Hit-Girls pappa, Big Daddy, må en bare smilte bredt av alt sammen.


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2010/04/sex-vold-og-rock-roll-i-kick-ass/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Image: http://montages.no/2010/04/sex-vold-og-rock-roll-i-kick-ass/kickass6topp/

[2] Kick-Ass: http://montages.no/film/kick-ass/

[3] Superbad: http://www.imdb.com/title/tt0829482/

[4] Aaron Johnson: http://montages.no/filmfolk/aaron-johnson

[5] Spider-Man: http://www.imdb.com/title/tt0145487/

[6] Image: http://montages.no/2010/04/sex-vold-og-rock-roll-i-kick-ass/kickass1/

[7] Chloe Moretz: http://montages.no/filmfolk/chloe-moretz

[8] Image: http://montages.no/2010/04/sex-vold-og-rock-roll-i-kick-ass/kickass2_gallery_primary/

[9] Matthew Vaughn: http://montages.no/filmfolk/matthew-vaughn

[10] Danny Boyle: http://montages.no/filmfolk/danny-boyle

[11] John Murphy: https://montages.no/filmfolk/john-murphy

[12] Sunshine : http://www.imdb.com/title/tt0448134/

[13] Image: http://montages.no/2010/04/sex-vold-og-rock-roll-i-kick-ass/kickasshitgirl_kickass1-500x331/

[14] Christopher Mintz-Plasse: http://montages.no/filmfolk/christopher-mintz-plasse

[15] Nicolas Cage: http://montages.no/filmfolk/nicolas-cage

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.